Kopytka Przepis: Domowe Kluski z Ziemniaków i Miłością
Kopytka przepis to jedno z tych dań, które kojarzą nam się z domem, ciepłem i smakiem dzieciństwa. To proste, ale niezwykle smaczne pierogi z ziemniaków i mąki. Dziś podzielę się z Wami tradycyjnym przepisem na kopytka, które z pewnością przypomną Wam smaki rodzinnego stołu.
Składniki:
– 4-5 duże ziemniaki
– 1 jajko
– Około 2,5 szklanki mąki pszennej
– Sól
– Pieprz
– Masło do podsmażenia
– Opcjonalnie: starty żółty ser do posypania
Instrukcja:
1. Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Następnie odcedzamy i pozostawiamy do przestygnięcia.
2. Gdy ziemniaki wystygną, obieramy je ze skórki i przeciskamy przez praskę lub tłuczkiem do ziemniaków, tworząc gładkie puree.
3. Do ziemniaków dodajemy jajko, sól i pieprz, a następnie stopniowo dodajemy mąkę, mieszając ciasto drewnianą łyżką. Ciasto powinno być elastyczne i nieco lepkie.
4. Na stolnicy podsypujemy mąkę i wykładamy na nią ciasto z ziemniaków. Delikatnie zagniatamy ciasto, dodając mąkę, aby nie było zbyt klejące.
5. Gdy ciasto jest gotowe, dzielimy je na części i formujemy z nich wałki o grubości około 2 cm. Następnie kroimy je na małe kawałki o długości około 2 cm.
6. Gotujemy kopytka w osolonej wodzie, aż wypłyną na powierzchnię (zazwyczaj trwa to 2-3 minuty).
7. Wyławiamy kopytka łyżką cedzakową i od razu podajemy na talerzach, polewając masłem i posypując opcjonalnie startym serem.
Kopytka to proste danie, które można podawać jako dodatek do mięsa, sosów lub podawać samodzielnie z masłem i serem. Smacznego!
Polecamy również nasze inne Przepisy.