poniedziałek, 4 listopada, 2024

Śledzie w oleju

Śledzie w oleju to popularne danie kuchni polskiej, które cieszy się dużą popularnością nie tylko w Polsce, ale również za granicą. Charakterystyczny smak i aromat tych ryb jest wynikiem ich marynowania w occie z dodatkiem przypraw, a następnie zanurzenia w oleju rzepakowym. Śledzie w oleju to danie proste w przygotowaniu, ale wymagające pewnej cierpliwości, gdyż do uzyskania najlepszego smaku potrzebne jest co najmniej 24 godziny marynowania. Śledzie w oleju to idealny dodatek do chleba lub ziemniaków, ale również świetnie sprawdzą się jako składnik sałatek czy past kanapkowych.

Składniki:

  • 1 kg filetów śledziowych
  • 2 cebule
  • 1 szklanka octu
  • 1 szklanka cukru
  • 2 szklanki wody
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • 5 ziaren pieprzu
  • 2 liście laurowe
  • 2 łyżki soli
  • olej rzepakowy

Przygotowanie:

  1. Filety śledziowe dokładnie umyć i osuszyć.
  2. Cebulę obrać i pokroić w cienkie półplasterki.
  3. W rondelku zagotować ocet, cukier, wodę, ziele angielskie, pieprz, liście laurowe i sól, a następnie ostudzić.
  4. W płaskim naczyniu układać warstwy filetów śledziowych i cebuli, polewać zimnym marynatą.
  5. Przykryć naczynie i odstawić do lodówki na 2 dni.
  6. Po tym czasie odsączyć śledzie z marynaty i umieścić w słoiku.
  7. Zalać śledzie olejem rzepakowym, aż będą całkowicie przykryte.
  8. Odstawić słoik w chłodne miejsce na co najmniej 24 godziny przed podaniem.

Smacznego!

Zobacz również inne przepisy

Poprzedni artykuł
Następny artykuł
RELATED ARTICLES

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Most Popular

Recent Comments