Tiramisu Przepis: Sekret Pysznej Włoskiej Delikatesy w Twojej Kuchni
Tiramisu to klasyczny włoski deser, który zachwyca swoim połączeniem delikatności i intensywnego smaku. To pyszna kombinacja kremowego sera mascarpone, aromatycznej kawy i słodkich biszkoptów, którą wielu uwielbia. W naszym artykule przekażemy Wam przepis na tiramisu, który jest równie prosty, co niezwykle smaczny, a przy tym pozwoli Wam poczuć smak prawdziwej włoskiej kuchni w zaciszu Waszej kuchni.
Składniki:
– 250 g sera mascarpone
– 3 jajka
– 100 g cukru
– 1 łyżka cukru wanilinowego
– 200 ml mocnej kawy espresso (ostudzonej)
– 200 g biszkoptów
– 2 łyżki kakao
– 50 g gorzkiej czekolady
– Likier Amaretto (opcjonalnie)
Instrukcja:
1. Rozdzielimy białka i żółtka z jajek. Białka ubijamy na sztywno, dodając stopniowo cukier, aż masa będzie lśniąca i gęsta.
2. Do żółtek dodajemy cukier wanilinowy i ser mascarpone, mieszamy, aż uzyskamy jednolitą masę.
3. Delikatnie łączymy ubite białka z masą serową, mieszając ruchem łagodnym „od dołu do góry”, aby nie stracić puszystości.
4. W kawie espresso możemy dodać odrobinę Amaretto dla wyrazistszego smaku, ale to opcjonalne.
5. Biszkopty maczamy w kawie (na moment, nie moczymy ich zbyt długo, aby nie były zbyt miękkie) i układamy na dnie naczynia do tiramisu.
6. Na biszkoptach układamy warstwę masy serowej.
7. Następnie ponownie biszkopty, a na nich resztę masy serowej.
8. Całość posypujemy kakao i startą gorzką czekoladą.
9. Tiramisu odstawiamy do lodówki na kilka godzin (lub najlepiej na noc), aby smaki się przegryzły i deser dobrze schłodził się.
Gotowe! Teraz możecie cieszyć się wyjątkowym włoskim smakiem, który przywiedzie Was myślami do malowniczych włoskich trattorii. Buon appetito!
Polecamy również nasze inne Przepisy.